skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

Σε ένα νέο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό ιατρείο, στο κέντρο της Ελασσόνας !!!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Email: g_natsios@yahoo.gr
Τηλέφωνο: 24930 22622
Κινητό: 6973 827 685
Διεύθυνση: 6ης Οκτωβρίου 84, Ελασσόνα (Δίπλα στο Ταχυδρομείο )
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή : 08:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σάββατο : 08:30 - 13:30

Βρείτε μας στο Χάρτη

24930 22622 6973 827685 g_natsios@yahoo.gr
Καλοκαιρινοί κίνδυνοι …

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι …

Το Καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους συνυφασμένο με διαστήματα διακοπών και ξεκούρασης. Δυστυχώς, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους υγιείς, αλλά και ιδιαίτερα για τους καρδιοπαθείς.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηλίασης είναι η δίψα και οι μυϊκές κράμπες. Αν το άτομο παραμείνει για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζει πονοκέφαλο, ζάλη, ανορεξία, ναυτία, έντονο αίσθημα αδυναμίας και λιποθυμικά επεισόδια. Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και χορήγηση νερού και άλατος από το στόμα ή χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως.

Επιπρόσθετα, η θερμοπληξία αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και στο θάνατο, και επομένως απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση. Πρωταρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη ερυθρότητα του προσώπου με παρουσία εφίδρωσης, ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής δυνάμεων, η δύσπνοια, η λιποθυμική τάση, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η ναυτία, οι έμετοι και η ταχυκαρδία. Στις σοβαρότερες μορφές μπορεί να εμφανιστούν πυρετός, έντονοι έμετοι ή διάρροια, σπασμοί, ευερεθιστότητα, άγχος ή παραλήρημα, διανοητική σύγχυση, απώλεια αισθήσεων, ή και λήθαργος. Η άμεση θεραπευτική προσέγγιση αποσκοπεί στην μείωση της θερμοκρασίας και την επαναλειτουργία της ομαλής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Η τοποθέτηση παγοκύστεων σε διάφορα μέρη του σώματος και η βύθιση του θερμόπληκτου σε μπανιέρα με κρύο νερό αποτελούν τα πιο άμεσα και δραστικά μέσα αντιμετώπισης της θερμοπληξίας.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου από την υπερβολική ζέστη. Ανάλογο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως τα διουρητικά και οι βήτα-αναστολείς. Τα διουρητικά προκαλούν μία σχετική αφυδάτωση και σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ο οργανισμός αδυνατεί να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς εφίδρωσης. Επιπλέον, προδιαθεσικοί παράγοντες για τη θερμοπληξία είναι η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ, η έντονη μυϊκή εργασία, ο ελαττωμένος αερισμός του περιβάλλοντος και η έντονη υγρασία. Γενικά, οι ομάδες ψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός (12 π.μ. – 3μ.μ.), και να μένουν σε κλιματιζόμενους χώρους. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να μετακινηθούν τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.

Ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση και την καρδιά τους, είναι πιθανό τους θερινούς μήνες να εμφανίζουν επεισόδια ζάλης, αδυναμίας από τη μεγάλη πτώση της πίεσης ή/και πρησμένα πόδια από την αυξημένη αγγειοδιαστολή. Επίσης, η πτώση της πίεσης από την εφίδρωση μπορεί να συνοδεύεται και από σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.λπ.). Στις παραπάνω περιπτώσεις οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους, ο οποίος θα τροποποιεί κατάλληλα τη δοσολογία των φαρμάκων τους. Ασθενείς με ήπια υπέρταση συχνά μπορεί να διακόπτουν την αγωγή τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα, οι καρδιοπαθείς που θα βρεθούν στη θάλασσα πρέπει προηγουμένως να έχουν προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η καρδιά τους αντέχει αυτή τη σωματική δραστηριότητα. Πρέπει να αποφεύγουν για κολύμβηση τις επικίνδυνες ώρες του ήλιου (12 – 5 μ.μ.). Πρέπει, επίσης, να κολυμπούν νηστικοί, αφού θα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από τελευταίο γεύμα. Ακόμη, πρέπει να μην νιώθουν κανένα καρδιολογικό ενόχλημα και η είσοδος στο νερό να γίνεται σταδιακά.

Back To Top