skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

Σε ένα νέο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό ιατρείο, στο κέντρο της Ελασσόνας !!!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Email: g_natsios@yahoo.gr
Τηλέφωνο: 24930 22622
Κινητό: 6973 827 685
Διεύθυνση: 6ης Οκτωβρίου 84, Ελασσόνα (Δίπλα στο Ταχυδρομείο )
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή : 08:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σάββατο : 08:30 - 13:30

Βρείτε μας στο Χάρτη

24930 22622 6973 827685 g_natsios@yahoo.gr
Συνέδριο : 11th Annual Cardiology Summit, 12-13 Σεπτεμβρίου 2016, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Συνέδριο : 11th Annual Cardiology Summit, 12-13 Σεπτεμβρίου 2016, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Συνέδριο : 11th Annual Cardiology Summit, 12-13 Σεπτεμβρίου 2016, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ

Τίτλος παρουσίασης: ‘The most accurate predictors of arterial hypertension in patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome’ [Οι πιο ακριβείς προγνωστικοί παράγοντες για την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης στους ασθενείς με Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο], Νάτσιος Γεώργιος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Natsios Georgios, J Clin Exp Cardiolog 2016, 7:8 (Suppl)                       http://dx.doi.org/10.4172/2155-9880.C1.047

Περίληψη Παρουσίασης

Το Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών στον Ύπνο (ΣΑΑΥ) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών, ιδιαίτερα στο ύψος του στοματοφάρυγγα, με αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική διακοπή της ροής του αέρα. Aποτελεί μια συχνή διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία παρατηρείται περίπου στο 5-10 % του γενικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του επιπολασμού του συνδρόμου στις αναπτυγμένες χώρες παράλληλη με την αυξανόμενη εμφάνιση της παχυσαρκίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν μετρίου και σοβαρού βαθμού ΣΑΑΥ. Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στην Αρτηριακή Υπέρταση και το ΣΑΑΥ. Εκτιμάται ότι το 30-40% των υπερτασικών ατόμων έχουν και ΣΑΑΥ, καθώς και ότι το 50-56% των ασθενών με ΣΑΑΥ εμφανίζουν υπέρταση. Παρόλες, όμως, τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, ήταν δύσκολο να αποσαφηνιστεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των δυο διαταραχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τόσο οι ασθενείς με ΣΑΑΥ όσο και οι υπερτασικοί έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα είναι η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες, για να εκτιμήσουν το ρόλο του ΣΑΑΥ ως ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης, τα αποτελέσματα των οποίων, όμως, ήταν αντιφατικά. Δεδομένα από κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας δοσο-εξαρτώμενης σχέσης μεταξύ του ΣΑΑΥ και της εμφάνισης υπέρτασης. Αντιθέτως, κάποιες άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο μη-προσαρμοσμένος κίνδυνος για την εμφάνιση υπέρτασης αυξάνεται σε συνάρτηση με το δείκτη ΑΗΙ, αλλά αυτή η δοσο-εξαρτώμενη σχέση δεν παραμένει στατιστικά σημαντική μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες. Πρόσφατα δεδομένα μελέτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που συμπεριέλαβε 1501 ασθενείς και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘‘Journal of Clinical Hypertension’’, ανέδειξαν ότι η ηλικία, η παχυσαρκία, η συννοσηρότητα και η ημερήσια/νυκτερινή υποξία είναι οι πιο ακριβείς προγνωστικοί παράγοντες για την εμφάνιση υπέρτασης. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η ημερήσια/νυκτερινή υποξαιμία, ως επακόλουθο της χρόνιας διαλείπουσας υποξίας, στη σχετιζόμενη με το ΣΑΑΥ υπέρταση. Επομένως, ο ημερήσιος κορεσμός οξυγόνου (SaO2) και οι δείκτες της υποξίας κατά τη διάρκεια του ύπνου θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω σε μελλοντικές μελέτες ως πιθανοί δείκτες της σοβαρότητας του ΣΑΑΥ.

Back To Top