skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

Σε ένα νέο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό ιατρείο, στο κέντρο της Ελασσόνας !!!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Email: g_natsios@yahoo.gr
Τηλέφωνο: 24930 22622
Κινητό: 6973 827 685
Διεύθυνση: 6ης Οκτωβρίου 84, Ελασσόνα (Δίπλα στο Ταχυδρομείο )
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή : 08:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σάββατο : 08:30 - 13:30

Βρείτε μας στο Χάρτη

24930 22622 6973 827685 g_natsios@yahoo.gr
Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή

Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά τελείως ακανόνιστα και άρρυθμα. Αποτελεί την πλέον συχνή αρρυθμία στους ενήλικες και διαγιγνώσκεται στο 1-3% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία και εκτιμάται πως το 10% των ατόμων άνω των 80 ετών εμφανίζουν τη νόσο. Το 25% των ατόμων μέσης ηλικίας σε Ευρώπη και Αμερική θα εμφανίσουν ΚΜ. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχουν 14-17 εκατομμύρια ασθενείς με ΚΜ, με 120.000-215.000 νεοδιαγνωσμένες περιπτώσεις ανά έτος. Σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, εκτιμάται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 150.000 άτομα με ΚΜ. Υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της ΚΜ θα φθάσει στην Ελλάδα τα 4 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 5,6 εκατομμύρια έως το 2050./p>

Πρόκειται επομένως για μια σύγχρονη επιδημία, η οποία συσχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα λόγω προκλήσεως σοβαρών επιπλοκών. Η ΚΜ συσχετίστηκε με 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες και 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο στους άνδρες. Η αρρυθμία αυτή θέτει τον ασθενή σε 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Το 20-30% όλων των αγγειακών εγκεφαλικών οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν σημαντικά, εάν οι ασθενείς παρακολουθούνται και λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η ΚΜ μπορεί να εμφανιστεί σε κλινικά υγιή άτομα (ιδίως σε νεαρά άτομα), ανεξάρτητα δηλαδή άλλη καρδιακή πάθηση (περίπου 10%). Σε αυτές τις περιπτώσεις η αρρυθμία μπορεί να σχετίζεται με κατανάλωση αλκοόλ, καφέ ή ορισμένων φαρμάκων, καθώς και με ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή σοβαρές λοιμώξεις. Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ΚΜ αποτελούν: η ηλικία (ειδικά μεγαλύτερη από 60 ετών), η γενετική προδιάθεση, η αρτηριακή υπέρταση, η βαλβιδοπάθεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η θυρεοειδοπάθεια, η παχυσαρκία (BMI≥31kg/m2), η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (FEV1<60%), το κάπνισμα και η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια.

Τα συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής περιλαμβάνουν συνήθως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αίσθημα παλμών-ταχυκαρδίας, εύκολη κόπωση, αδυναμία, ζάλη, θωρακική δυσφορία – πόνο στο στήθος, δύσπνοια είτε σε ηρεμία είτε σε σωματική δραστηριότητα. Μερικοί ασθενείς δεν αναφέρουν συγκεκριμένα συμπτώματα και η ΚΜ διαγιγνώσκεται έπειτα από τυχαίο έλεγχο. Η διάγνωση της ΚΜ απαιτεί τεκμηρίωση της αρρυθμίας με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) (διάρκειας τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων). Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί για τη διάγνωση της αρρυθμίας η 24ωρη ή 48ωρη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού (Holter ρυθμού 24ώρου ή 48ώρου).

Σε αρκετούς ασθενείς η αρρυθμία εξελίσσεται προοδευτικά, αρχικά με σύντομα και σπάνια επεισόδια ΚΜ και ακολούθως με μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότερα επεισόδια. Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με το πέρασμα των χρόνων παρατηρείται μόνιμη αρρυθμία. Η Κολπική Μαρμαρυγή ταξινομείται στους ακόλουθους τύπους: 1)Πρωτοεμφανιζόμενη ΚΜ (όταν παρουσιάζεται πρώτη φορά, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων και της διάρκειας της αρρυθμίας), 2)Παροξυσμική ΚΜ (συνήθως αυτοανατάσσεται εντός 48 ωρών, ενώ μπορεί να διαρκέσει έως 7 ημέρες), 3)Εμμένουσα ΚΜ (όταν διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες), 4)Μακροχρόνια Εμμένουσα ΚΜ (όταν διαρκεί περισσότερο από ένα έτος και αποφασίζεται φαρμακευτική ή ηλεκτρική ανάταξη), 4)Χρονία ΚΜ (όταν αφορά μόνιμη αρρυθμία που γίνεται αποδεκτή τόσο από τον ασθενή όσο και από τον γιατρό και δεν γίνονται πλέον προσπάθειες ανάταξης σε φλεβοκομβικό ρυθμό).

Σημαντικοί στόχοι της θεραπείας στην Κολπική Μαρμαρυγή είναι: 1)η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, 2)ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας (rate control) για την ικανοποιητική πλήρωση των καρδιακών κοιλιών και την αποφυγή ταχυκαρδιών , και 2)η αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού (rhythm control) και ανάταξη σε φλεβοκομβικό ρυθμό για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της λειτουργίας των κόλπων και των κοιλιών. Επομένως, οι ασθενείς με ΚΜ μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν ένα ή περισσότερα φάρμακα: 1)Αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού, 2)Φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, ώστε να αποφεύγεται η ταχυκαρδία, και 3)Αντιαρρυθμικά φάρμακα για τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Back To Top