skip to Main Content

Καλώς Ήρθατε

Σε ένα νέο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο καρδιολογικό ιατρείο, στο κέντρο της Ελασσόνας !!!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Email: g_natsios@yahoo.gr
Τηλέφωνο: 24930 22622
Κινητό: 6973 827 685
Διεύθυνση: 6ης Οκτωβρίου 84, Ελασσόνα (Δίπλα στο Ταχυδρομείο )
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή : 08:30 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σάββατο : 08:30 - 13:30

Βρείτε μας στο Χάρτη

24930 22622 6973 827685 g_natsios@yahoo.gr
Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους μετά από Σπινθηρογράφημα Καρδιάς

Οδηγίες προς τους εξεταζόμενους μετά από Σπινθηρογράφημα Καρδιάς

Το Σπινθηρογράφημα Καρδιάς (΄΄σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου, στατικό και δυναμικό΄΄) είναι μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Στην Πυρηνική Καρδιολογία χρησιμοποιούνται κυρίως δύο ραδιοϊσότοπα, το Θάλλιο-201 (201Tl) και το Τεχνήτιο-99m (99mTc). Για την ανίχνευση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας του ραδιοϊσοτόπου, που προηγουμένως έχει χορηγηθεί ενδοφλεβίως στον εξεταζόμενο, χρησιμοποιείται η γάμμα κάμερα (γ-camera).

Μετά τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου, τόσο το σώμα του εξεταζόμενου όσο και οι εκκρίσεις του (π.χ. ιδρώτας, σάλιο, ούρα) εκπέμπουν ακτινοβολία για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, ο εξεταζόμενος πρέπει να ακολουθεί κάποιες οδηγίες για την προστασία των οικείων του αλλά και του κοινού γενικότερα. Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και γαλουχίας ο Πυρηνικός Ιατρός πρέπει να ενημερώνεται άμεσα.

Αρχικά, η αποχώρηση από το Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής όπου πραγματοποιήθηκε η εξέταση πρέπει να γίνεται με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί και με τον εξεταζόμενο στο πίσω κάθισμα.

Για τις επόμενες 48-72 ώρες από την εξέταση:

  • Πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή με έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά.
  • Πρέπει να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους οικείους/συγκατοίκους. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με άλλο άτομο και οι σεξουαλικές επαφές.
  • Συστήνεται η συχνή λήψη υγρών (για χρονικό διάστημα 3 ημερών), ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη αποβολή του ραδιοφαρμάκου από τον οργανισμό.
  • Σε περίπτωση γαλουχίας ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται για 48 ώρες μετά την εξέταση.
  • Ο εξεταζόμενος μπορεί να κάνει μπάνιο στην ίδια μπανιέρα με τους συγκατοίκους του ή να χρησιμοποιήσει τον ίδιο νεροχύτη, αλλά μετά να τα ξεπλύνει με άφθονο νερό και υγρό απορρυπαντικό.
  • Η ούρηση συνιστάται να γίνεται σε καθιστή θέση (και για τους άνδρες), ώστε να αποφεύγεται η διασπορά στο χώρο της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας 2 φορές το καζανάκι. Σε περίπτωση πιτσιλίσματος, η περιοχή πρέπει να καθαρίζεται με απορροφητικό χαρτί, το οποίο στη συνέχεια να απορρίπτεται εντός της λεκάνης της τουαλέτας. Μετά τη χρήση της τουαλέτας τα χέρια πρέπει να πλένονται με άφθονο νερό.
  • Ο εξεταζόμενος μπορεί να μαγειρεύει για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, αφού αρχικά πλύνει σχολαστικά τα χέρια του με άφθονο νερό.
  • Μπορεί να φάει και να πάρει την φαρμακευτική του αγωγή κανονικά.
Back To Top